I fjor gjennomførte FVE 385 møter for å fremme temaer som er viktig for den veterinære profesjonen. Psykisk helse blant veterinærer, bedre utdanningsfasiliteter for studenter, statlige veterinærers felles satsningsområder, samt omforente statement og protokoller, er noen av utfordringene som er løftet.

De tre delegatene fra Norge: Ole Alvseike, Camilla Larsen og Ellef BlakstadGjennom Veterinærforeningens medlemskap i FVE og underorganer, får Norge en unik mulighet for å påvirke direkte inn mot EUs parlamentet og EU kommisjonen. Norge har lik stemmerett som alle andre medlemsland, og vi benytter også aktivt vår mulighet til å presentere Norges synspunkt på aktuelle saker.

Under årets General Assembly, som ble avholdt på Kreta 12.-14. juni, representerte Ellef Blakstad, Ole Alvseike og Camilla Larsen Norge.

Her presenterte de blant annet Norges suksesshistorie om redusert bruk av antibiotika, der de fremhevet hvordan et tett samarbeid mellom veterinærer, industrien, utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljøer har bidratt til betydelig reduksjon av antibiotikabruken i Norge. Samtidig påpekte vi utfordringene knyttet til EUs Veterinærmedisinforordning artikkel 106, fordi den i realiteten krever at veterinærer bruker utdaterte doseringer eller bryter regelverket.

Dyrevelferd på agendaen

Dyrevelferd er et av de temaene som er høyest på agendaen, og 27 % av sakene FVE arbeidet med i fjor, handlet om konkrete forbedringstiltak hos produksjonsdyr og kjæledyr.

En viktig seier er EU-kommisjonens nye forslag for å forbedre dyrevelferden til produksjonsdyr, spesielt under transport, samt ID-merking og transport for hunder og katter.

Et av forslagene gjelder en ny forordning for beskyttelse av dyr under transport, som vil erstatte en nesten 20 år gammel regulering. Denne nye forordningen vil innføre regler basert på vitenskapelige anbefalinger fra EFSA (Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) om begrensninger på reisetid, økt plass, kritiske temperaturgrenser, og strengere regler for eksport av levende dyr til tredjeland. I tillegg innfører EU for første gang regler for velferden og sporbarheten til hunder og katter, som inkluderer obligatorisk identifikasjon og registrering. Alle EU-regler på dette området må implementeres i Norge.

Veterinærforeningen har gitt sine innspill til forbedringer mht. transportkrav for produksjonsdyr. Foreningen har også vært tydelig på at sporbarhet og obligatorisk merking av hunder og katter er svært viktig å få implementert i et felles europeisk regelverk. Veterinærforeningen er gjennom DyreID sin database klare til å møte kravene til full sporbarhet og ID-identifikasjon.

FVE følger lovgivningsprosessen nøye. Veterinærprofesjonen er fortsatt sterkt forpliktet til å forbedre dyrevelferden og revidere EU's dyrevelferdslovgivning ytterligere. Likevel er FVE’s administrerende direktør Nancy De Briyne tydelig på at dette er en tydelig forbedring for dyrevelferden, og roser EU for å ha imøtekommet FVEs forespørsler.

Telemedisin og bærekraft

Flere av de norske delegatene bidrar også aktivt inn i arbeidet i FVE ved deltakelse i arbeidsgrupper.

Ellef Blakstad har vært med i arbeidsgruppen som utarbeidet FVEs policy om telemedisin. Dette dokumentet gir en oppdatert oversikt over situasjonen rundt veterinær telemedisin, og det gir klare anbefalinger til myndighetene i de enkelte europeiske land om å starte arbeidet med å implementere klare retningslinjer og regler for hvordan veterinær praksis kan ta i bruk telemedisin på en forsvarlig måte. Dette policydokumentet ble enstemmig vedtatt under General Assembly på Kreta juni 2024.

Ole Avlseike legger frem arbeidsgruppens arbeid under FVEs generalforsamlingOle Alvseike leder FVEs arbeidsgruppe for veterinær samfunnsmedisin og bærekraft. Gruppen bistår blant annet sekretariatet i Brussel med faglige innspill til høringer til EU. FVE blir ofte konsultert i tidlige faser i saksprosessene, og er en kanal hvor vi har mulighet til å fremme norske synspunkter. Først ut er å utarbeide et posisjonsdokument til politikere om veterinærenes funksjon i beredskap mot epidemier og pandemier. Et annet mål er å sette sammen en verktøykasse med veldokumenterte fakta og grafikk som våre kollegaer kan bruke lokalt blant annet i foredrag.